De Postbrug vormt de verbinding van de Loodsgracht-/Kerkgracht en Kanaalweg ter hoogte van het Koningsplein. De naam van de brug is ontleed aan het voormalige postkantoor dat tegenover de brug aan de Kanaalweg gelegen was. In 1932 besloot de Helderse gemeenteraad de uit 1840 daterende draaibrug te vervangen door een nieuwe vaste stenen brug. De twintig meter brede brug is gebouwd naar een ontwerp van de gemeentelijke dienst Openbare Werken en is uitgevoerd door aannemer J.Haitsma uit Harlingen voor het bedrag van fl. 19.875,-, waarbij niet inbegrepen de bakstenen en de lichtornamenten, die geleverd zijn door de opdrachtgever zelf.
De kern van de brug bestaat uit gewapend beton; de frontmuren en de borstweringen zijn van gemĂȘleerde bakstenen, gemetseld met een terug liggende voeg.
De onderzijde van de brug heeft een flauwe boog. Op de overgang tussen land en water ontspringen op de hoeken van de brug, halverwege de balustrade, vier gemetselde hoog oprijzende pylonen, met aan alle vier zijden koperen lichtornamenten. Dit is ook het geval aan de bovenzijde. Aan de zijkant van de brug is een zandstenen band aangebracht met de naam “POSTBRUG” , met in het midden het gemeentewapen van Den Helder, het geheel geschilderd in geel/rood.
De armleuningen zijn in de jaren zeventig verlaagd. De stijl van de brug sluit aan bij die van de Amsterdamse School.

Nog geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA

*