Is er een toekomst voor de Opstandingskerk aan H.A. Lorentzstraat

De Opstandingskerk werd ontworpen door het Helderse architectenbureau Joh.A. Peters & ir. B. Roelofs. Op donderdag 16 januari 1958 werd de kerk in gebruik genomen. De kerk met in onze […]

De Opstandingskerk werd ontworpen door het Helderse architectenbureau Joh.A. Peters & ir. B. Roelofs.
Op donderdag 16 januari 1958 werd de kerk in gebruik genomen. De kerk met in onze huidige tijd –vooral financieel- onhaalbare afmetingen; lang 25 meter, breed 14 meter en hoog 15 meter, een los van de kerk staande toren van 28 meter met daarin een luidklok van 600 kg. is een typisch, maar tegelijk uniek voorbeeld van de kerkbouw-architectuur van die jaren.
Dit “tijdsdocument” ontworpen door Helderse architecten lijkt een monument van de toekomst te worden.
Ondanks dat de zakelijke en massief ogende buitenzijde misschien anders doet vermoeden, straalt het interieur een warme beslotenheid uit. De kerkzaal biedt beneden zo’n 400 mensen en op de galerij zo’n 200 mensen een zitplaats, in 1958 konden er ruim 800 mensen een plek vinden.
In de betonkolommen zijn symbolische voorstellingen aangebracht. Met de zon meegaande stellen deze symbolen achtereenvolgens voor: de profetie, de wet, het offer, de geboorte van Christus, de kruisweg, de opstanding, de uitstorting van de Heilige Geest, het avondmaal, het diaconale werk en het apostolaat.

Mogelijk staat deze kerk straks ook op de nominatie om gesloopt te worden. Aan u de uitdaging er een invulling aan te geven.